tisdag 16 december 2008

Ekonomisk tes, Bostadspolitik

Ekonomisk tes, Bostadspolitik

De äldre har talat. Och då med preussisk disciplin i enskild ställning lyssnar man. Ungefär som, ”När Gud talar lyssnar man”. Så säger min pappa med glimten i ögat. Men hur var det egentligen förr? Jag hade en mycket trevlig Söndagsmiddag hos min Mormor och Morfar för någon söndag sedan. Min Morfar är som många andra vid 87 års ålder. Det är lite krämpor här och där, och det hostas och rosslar. Men vi pratade på som vanligt. Och ämnet var ekonomi förr och nu, då Sam (morfar) påpekar ekonomi krisen m.m. Jag frågade hur det ser ut i Portugal och i Spanien då Sam är från Portugal där de agerar något häftigare än vad Svensken gör så fort det är något de inte tycker om eller något det verkligen tycker om. Stim och stoj är vardag om man så säger. För att komma till saken så nämnde han att hans lön var kring slutet av 50-talet ca *2.25 kr/h. Brutto naturligtvis, och han köpte sin lägenhet som är en del av miljonprogrammet för 6 800 kr. Det betyder att sparade han hela bruttolönen så behövde han jobba 3 022 timmar för att få ihop till lägenheten. Ett ny bygge med inte allt för skrytsam standard. Antag att min morfar hade en medianlön i Nacka kommun i slutet av 50-talet

*En arbetsvecka var 6 dgr, antar att varje arbetsdag är 8/h

För att köpa samma lägenhet idag då medianlönen i Nacka kommun är 307 171 (källa SCB förvärvsinkomst 2007 per kommun för män och kvinnor). En arbetsvecka är 40/h med 261 arbetsdagar om året. 261 x 8/h = 2 088 timmar/år.

307 171 kr/år / 2 088/h år = 147,11 kr/h. (Median lön per timme)

Bostadens ca/pris är 1 700 000 kr. 80-Talisten behöver således jobba 11 555 timmar för att spara ihop till samma lägenhet med dagens lön. Det motsvarar en skillnad med 382 % när 20-Talisten behövde jobba 3 022 timmar för att köpa samma lägenhet med sin lön. Så för att ungdomarna ska få en chans i över huvud taget behövs en lönehöjning generellt sett med 382 %. Och då är det inget nybygge ungdomen får, men man kan inte kräva allt.

Vad är det här för Bostadspolitik? Men problemet är förmodligen inte här. Ungdomen får flytta till Norrland först där det säkerligen finns en hyresrätt tom och bara väntar. Eller en villa för en handfull peng.

3 kommentarer:

  1. Men hur ska ungdommarna ha råd att bo där när de finns några jobb åt dom där uppe? får inte ihop de.

    SvaraRadera
  2. Precis, hur de än vrider och vänder sig så finns det ingen lösning. Eller så kanske personen i fråga är kräsen. Det kansek finns ett jobb, men man vill inte ha det. Plantera skog tillexempel gör män från Polen istället för svensken. Han stämplar eller gör något annat.

    SvaraRadera
  3. det finns alltid tält

    SvaraRadera