torsdag 26 februari 2009

Liza Marklund Gömda skandalen

Mycket har hänt på bara några dagars frånvaro. Jag klev in i newsmill.se och uppmärksammade att flera artiklar handlade om ett ämne jag trodde hade dött ut. Allt från öppet brev till Jan och mycket mer från förväntansfulla bloggare och konsumenter av Liza Marklunds böcker.

Dagstidningarna däremot yppar inte ett ljud i textuell form i ämnet. Det heter "tiga ihjäl media" och det är precis det media försöker göra nu tror jag. "Tiga ihjäl bloggarna", eller näthaverister/mobb som vi även kallas.

Jag undrar följande:

 • Vad vill Ni andra få ut av det hela?

 • Vad vill Ni att Liza sak göra?

 • Vad vill Ni att Mia Eriksson ska göra?

Tycker Ni att Liza ska be om ursäkt och ge skadestånd till de drabbade. Ska Mia återbetala vad hon har kostat.

Vad tycker jag själv?, det har jag sagt tidigare inlägg men först och främst ska Liza möta kritiken i en öppen debatt. Tidningsartiklar fram och tillbaka gör det bara krångligare. Om att Liza ska betala skadestånd till de som har blivit drabbade kan jag inte ge beslut om eller avgöra.

Konsultärende!!!
Jag tycker mig se att Aftonbladet, hur de än gör och försöker så går de i exempelvis Liza Marklund:s intresse med det senaste hemma hos reportaget "Mia Eriksson". Journalistiken fanns inte riktigt där med en klar objektiv granskning av fallet.

Jag undrar...!!!!!!
Är det inte så att en journalist ska servera det folket vill veta om det är så att folket frågar efter fakta. Är det tidningens makt att säga, "du får den fakta jag serverar dig". Vart finns då objektivitet och gransking, så att man kan förse läsare med svar.

Ska en journalist tillhandahålla fakta och anamma det som folket tycker är intressant, eller är det tvärt om.

Frågor är fortfarande obesvarade trots resan till Tuscon!

taggar:, , ,


5 kommentarer:

 1. Men snälla Nicklas. Tycker du verkligen att media "tiger" i debatten. Förutom att det nu varit tyst i några dagar har det ju knappt handlat om annat sista månaden.

  Kan inte ni som är engagerade i Liza-debatten fokusera er energi på något viktigare. Nu har ju nästa pseudohändelse tagit över, ett dj-a prinsessbröllop.

  SvaraRadera
 2. Nicklas Larenholtz27 februari 2009 17:05

  Media tiger om de frågor de initierade vill ha svar på. Jag vet inte om du har läst Gömda, Asyl, Mias hemlighet och Emma Mias dotter. Mia får flera uppslag att berätta hennes version och visa upp dokument. Medans Antonsson får 4000 tecken på sig att svara. Det är ett sätt att tiga. Dessutom inte ge Mia Eriksson de mest obekväma frågor utan gå någons konsultärende och visa hur synd det är om Mia. Angående det kommande kungliga bröllopet går mig nästan obemärkt förbi eftersom det inte finns så mycket att orda om. Idag är Jag för Kungahuset och önskar paret all lycka framgent.

  Alla olika kärnfrågor som har dykt upp pga av att Liza har klantat sig är ändå lite spännande för mig som nyligen läste alla böcker och var med gansak tidigt i debatten.

  Men du har även rätt. Visst bör många i min ålder och alla andra medbloggare engagera sig i mer livsavgörande frågor som ipred, acta, fra och alla andra små beslut från eu som är klart avgörande för hur framtiden ser ut för våra barn. Speciellt med den ambition Eu verkar visa med ett extremt övervakningssamhälle de vill få igenom på det fulare sättet efter det andre.

  SvaraRadera
 3. Det är väl egentligen inte media som tiger utan det är Liza! Utan något nytt från henne finns det inte så mycket mer att säga, känns som det mesta blivit analyserat både en och flera gånger.

  Initialt blev i och för sig Liza skyddad av sina mediekollegor men knappast efter att bloggbävningen tog fart.

  I och för sig ingen "livsavgörande" fråga detta, men nog så viktigt att granska även granskarna, i detta fall Liza som journalist.

  Jag kan nog tycka att det räcker nu bara...

  SvaraRadera
 4. Ja det tycker jag verkligen. Liza var med i svt programmet "skavlan". Där det verkligen visades att läget kommer vara oförändrat en längre tid i sakfrågan och även de efterföljande frågorna. Men att uppmärksamma dig på att jag skriver inte bara om marklund. ca 20 % av alla mina inlägg på två bloggar har handlat om Liza Marklund, gammelmedia, och gömda skandalen. Vilket visar att jag lägger manken till andra saker också.

  SvaraRadera
 5. Kollar man kommentarerna på Aftonbladet Debatt efter Monica Antonssons debattartikel så ser man en tydlig skiljelinje anser jag.

  De som inte läst böckerna och inte är särskilt insatta de går på person och känsla, ofta negativt och att det borde räcka nu. De som läst in sig på ämnet vill veta mer, argumenterar för vissa principer och anser att det finns mycket kvar i denna skandal att "rota i".

  Någon sa att det är tyst för att Liza M är tyst, men det är väl inte riktigt sant? Det är ju tyst för att journalisterna inte gör sitt jobb! De vill ju inte gräva och varför det är så kan man ju bara spekulera i, men att det inte skulle finnas mer att ta tag i är bara snicksnack av dem som inte läst in sig på ämnet. Anser jag.

  SvaraRadera