söndag 22 mars 2009

Nicklas: Integration

Integration betyder väl när man har tagit del av något nytt, "att en person" har blivit en del av det jag kom till. Integrerad i millitären, integrerad i ett nytt land. Motsattsen i det är fallet är utanförskap som jag tolkar ordet.

Det här blir en helt ny tråd för mig, i och med att det är i vissa fall känsligt ämne. Något som många inte vågar ta på, men i det här fallet så undrar jag ibland vad problemet är. Vi har många moment 22 "knutar" om man kommer från ett annat land till Sverige.

Religionsfrihet exempelvis. Du har med all rätt gå i slöja och inte visa håret och säga att du inte äter gris pga. av det som står i den "heliga Koranen. Du har med all rätt att flagga med Iransk, Kurdisk, Tysk, Dansk eller någon annan flagga när du som ung tar studenten men har föräldrar från ett annat land. Men ack vad det sticker i ögonen på _ _ _ _ _.

Vad är då egentligen integration?

Är det när du som Somalier, Tysk, Dansk, Persisk, Kurd, Irakier eller vad du nu är äter blodpudding, Falukorv och flaggar med den Svenska flaggan vid högtider som när ungdomarna tar studenten. Du anammar det som är Svenskt i många avseénden. Midsommarafton, påsken och andra högtider. Du gör allt för att lära dig "Svenska språket" till den grad att du helst flyttar där så få som möjligt bor med samma modersmål som du har. Övningarna framför spegeln tenderar till att bli så långa att du har kramp i timmar efter åt.

Näää.

Jag läste att det spanska språket är större i New York än Engelska, nu hittar jag ingen källa till det. Men att lära sig leva tillsammans är lösningen. Om man tänker helt öppet så måste vi acceptera att vi inte är lika. Andra har kryddstark mat och andra mildra, men för det ska man inte avfärda andra människor helt och hållet.

Precis som Saboni säger på newsmill så måste det ske någon förändring och det på politisk nivå. Jag vill även påpeka att det måste ske minst lika stor förändring hos människorna gentemot varandra. Och då på bådas sidor.

Vad har Saboni skälv gjort för att bli integrerad i Sverige? Hon har utan tvekan lyckats.

Taggar:
, ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar