måndag 23 mars 2009

Q6/17, Actas storebror

Jag författade ett inlägg på Newsmill om Q6/17, (se nedan vad det betyder) som jag kallade för "Actas storebror". Tiden börjar gå mot sitt slut som synbar så för att föreviga det lite mer kopierar jag min artikel och lägger in den här på bloggen. Vi får se om det händer något mer gällande gruppen Q6/17.

Satmaran har lite mer information om övervakningssamhället för den som vill veta vad som händer i Australien m.m. Appropå censur har Liza Marklund gjort sig till tals, men det gav inte den effekt jag tror hon var ute efter. Artikel på newsmill i ämnet ger en klar överblick om Liza:s krönika på Expressen.

Taggar:
, , , , , , ,

______________________________________________________________
Artikel publicerad på newsmill "Fritt fourm", 20/3 09
ACTA har en storebror vid namnet Q6/17 skriver Henrik Alexandersson på sin blogg 20/3.

FRA, Acta, Ipred är de senaste förkortningarna i debatten om övervakninssamhället. För att få igång debatten och kunskap lite snabbare ämnar jag mig att lägga upp mitt blogg inlägg [Nicklas] på newsmill.

ACTA är:

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett kontroversiellt förslag som förhandlas mellan EU, USA, Japan, Schweiz med flera. Förslaget innebär långtgående åtgärder mot upphovsrättsbrott [källa Wikpedia]. Exempel: Internetleverantörer kan bli tvungna att lämna ut personuppgifter om sina kunder, utan domstolsbeslut. Hårdare krav på dem som erbjuder fildelningstjänster på Internet, till exempel Youtube. De kan bli ansvariga för hur deras kunder använder tjänsterna – och bli tvungna att övervaka dem.


Q6/17 är:

Q6/17 är ett nytt projekt som FN håller på att utarbeta en standard för hur allt som läggs ut eller kommuniceras på internet skall kunna spåras till upphovsmannen. Man vill således omöjliggöra anonymitet på Internet.

Hax skriver: Q6/17 är ett projekt som omges av så mycket hysch-hysch att det får ACTA att framstå som rent exhibitionistiskt. Till en början lät det så dumt att jag avfärdade det som en konspirationsteori eller ett påfund av någon stråltant. Men, ack... Hax blogg [Henrik Alexandersson]

Andra opinionsbildare via sin blogg Scaber Nestro skrev om ämnet, likaså Jens Odsvall skrev om det och hänvisade till Cnet:

Ett FN-organ jobbar under tystnad på en teknisk standart som den Kinesiska regeringen skall kunna använda för att kunna spåra den ursprungliga källan till internet kommunikation, och för att begränsa möjligheterna till anonymietet. NSA (National Security Agency) är med och deltar i (IP Bakåtspårning) förslagsgrupp uppkallad Q6/17. Medlemmar i Q6/17 har avböjt att släppa viktiga dokument och möten är stängda för allmänheten.


Vad är problemet?

En opponent (politisk) till en regering publicierar artiklar som får den regeringen att verka sämre i vissa samanhang. Regeringen har i det här fallet en lag mot all opposition, och jobbar febrilt på att identifiera källan till dessa negativa artiklar. Som publiceras via en proxyserver. Regeringen kan således inte spåra källan och författarens namn blir därav anonym.


Man menar med andra ord att oppositionen är ett problem, som skall kunnas tystas ner varpå Q6/17 är lösningen. Opposition, läckor till media, grävande journalistik och medborgare som kritiserar sin regering skall med andra ord inte existera/tystas ner. Q6/17 blir således en tårta på tårta i och med Acta som i det här fallet är en lillasyster i temat. Frågan är hur en sådan här makt kontrolleras och inte kommer i fel händer.

Fler som tar upp Q6/17

Patrik Öhman, Christian Engström, Alliansupproret

Larenholtz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar