lördag 16 maj 2009

Arbetsmarknadspolitik i festivaltider

Melodifestivalen är i full gång och jag sitter bänkad tillsammans med min sambo lite avsides i vardagsrummet.

Jag misstänkte dock att ljudteknikerna klantade sig lite, men han heter "Nicklas" som inte hade satt på subben ordentligt.

Till allvarligare saker så säger Miljöpartiet i en proposition att A-kassans tak ska höjas, samt 35 timmars arbetsvecka. Fri år ska även införas då en arbetande kan gå till arbetslöshet med A-kassa då en arbetslös tar över och går in som vikarie.

"Jag undrar hur det egentligen ska vara lönsamt?"


Fri året ska vara till för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Hur tusan de tänker att friår ska lösa ungdomsarbetslösheten med de metoderna vet jag inte. Men röd-grön regering har tidigare varit duktiga på att flytta runt människor så att statistiken ser bra ut. Då kan de om inte annat säga 2 av 5 ungdomar har fått jobb sedan vi blev sittande regering. Sen att 2 st av 5 gick från arbete och lämnade plats för en praktikant kommer man inte förtälja.

A-kassan ska bli 80 % av lönen, men de vidhåller att en röd-grön regering inte kommer ha råd med det i början utan att det kommer efter ett tag.

Och det var ett ständigt tjat om att A-kassan ska höjas som att det är en självklarhet att man ska försörja sig via bidrag. Kan inte någon ge exempel på hur vi kan skrota A-kassa och förse så många som möjligt med sysselsättning så att man kan bidra till sin egen försörjning. Men alla vill nog inte det. Det är ju jobbigt att jobba!

Per Olsson
är tyvärr insnöad i en ideologisk verklighet där miljön är det enda att tänka på och att ett socialistiskt samhälle är det enda rätta. Jag vill hänvisa dig till moderna-myter och klimatsvammel.


En bra bild över hur verkligheten ser ut. Synd att Socialdemokratin är så mycket emot företagande. Som är en nyckel till att lösa arbetslösheten. Det innebär en allt för stor risk för många småföretagare att anställa.

Folkpartiet Eslövs blogg skriver:
"Ska du betala ut en lön på 25 000, så kostar det nästan 40 000. Den anställde får alltså ut 17 000, fast kostar arbetsgivaren 40 000. Mellanskillnaden, 23 000 går direkt till skatt. Det innebär att du måste vara oerhört säker på att den du anställer verkligen presterar väl, annars blir det snabbt en förlustaffär."

Bodström har "framtidskontrakt" för ungdomar med konkreta förslag på hur de ska tackla ungdomsarbetslöshet via ännu mer utibldningsmöjligheter.

"Vi vill satsa 1.35 miljarder till byggande av hyresräter, Vi vill bygga ut högskolan med 3.685 platser, komvux med 4.700 platser och kvalificerad yrkesutbildning (KY) med 2.500 platser. Ungdomslyftet är ett program som ska ge 10.000 långstidsarbetslösa ungdomar möjlighet att komplettera ofullständiga grundskole- och gymnaiseutbildningar.

Vi vill att stöder till att starta eget också ska gälla de som är under 25 år.

Vi vill tillskjuta 300 miljoner för att fler av dem som lämnar gymnaiset ska erbjudas somamrjobb. Om kommunerna står för hälften av kostanderna innebär det 90.000 sommarjobb."

Åter igen så ser jag inte konkreta lösningar på att få bort byråkratin och de käppar i hjulen som företagen säger att de har. Det är fortfarande för dyrt för företag att anställa, som är ett skäl till varför sommarjobben inte är tillräckligt många.


, , , , , , Nicklas Larenholtz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar