Inkompetens ska kunna leda till uppsägning lyder rubriken på dn.se opinion. Varpå Las omnämns i och med turordningen som måste ses över. Dvs att sist in först ut regeln måste ses över säger en slutrapport från regeringens globaliseringsråd samt några fler punkter.
Jag har vid flertal tillfällen påpekat att man måste se över helheten i Las (Generell slöhet hos ungdomar, därför måste Las ses över, direktsändning i kvällsöppet) i och med hur markanden ser ut idag. Byråkrati är en stor del till ungdomsarbetslöshet bland annat.
Men jag funderar även över hur det skulle kunna se ut om man tar bort sist in först ut regeln och vi ponerar att en person som är 55 år gammal blir avskedad/farslad? Hur lätt har denne man som har stått vid en fabrik och samma maskin i 20 tal år? Kan han lika lätt mobilisera om som en 26 åring som blir farslad först idag?
Nej, det tror jag inte, tyvärr så tror jag att han/hon (inte alla utan generellt) kommer stå mer handfallen och mycket ledsen över situationen för det är inte så lätt för många 50 talister som ett exempel att gå en datakurs och tre år senare kunna byta arbete och få en anställning, till och med i en helt annan bransch. Och hur attraktiv är en person som är 55 år gammal med ett CV som kan vara längre en 4 st A4 sidor för att bara förklara vad han har gjort i livet? Får han jobb på en synsambutik eller en JC-affär?
Jag skre en artikel "Skrota Saab", där jag påpekade att det skulle vara billigare för staten att ge 5 miljarder kronor till de som blir varslade än att investera dem i Saab. Och i ärlighetens namn så tror jag på den ideén.
Problemet är djupare än så att man bara river upp Las och löser problem. Det är någon miljon människor i Sverige som måste förstå att man inte utbildar sig till maskintekniker och sen förblir man det i 50 år. Jag som ett exempel har jobbat som maskinoperatör, mediesäljare, skogsarbetare, ordningsvakt på nattklubbar m.m. Jag är således inte rädd för att pröva någont nytt och inte heller rädd att gå ner flera trappsteg i hiearkin om så behövs.
Magnus Andersson menar att Las bara måste bort för att släppa in ungdomar i arbetslivet. Som Centerpartiet föreslår och som nästan det enda parti driver frågan. Det jag föreslår är att det ska vara mer individell förhandling med arbetsgivaren så att båda parterna har möjlighet att påverka situationen. Det kräver dock mer av människan och inte vara rädd för att marknadsföra sig själv. Självfallet tycker jag att Las måste acklimatiseras till verkligheten.
Las, jobb, jobbpolitik, arbetsmarknadspolitik, Globaliseringsrådet
Hej!
SvaraRaderaJag tror du har helt rätt. Jag tycker att LAS ska bort, det är upp till arbetsmarknadens parter att lösa det, för att kunna anpassas efter olika branschers behov och förusättningar. Därtill är det helt klart att man måste se över möjligheten för människor att teckna individuella avtal om man inte vill gälla under kollektivavtalen.
/ Magnus
I 30:e § i LAS står att om arbetsgivaren vill avskeda eller säga upp en arbetstagare på grund av omständigheter som hänför sig till arbetstagaren personligen skall han underrätta arbetstagaren om detta i förväg. Arbetsgivaren kan alltså säga upp, eller avskeda, på grund av personliga skäl, bara det finns saklig grund. Då gäller inte någon turordningslista.
SvaraRaderaOm det å andra sidan är en uppsägning pga arbetsbrist, kan den övertalige hävda turordning men då bör man också läsa hela § 22 i Las, där det i sista meningen står "Kan en arbetstagare endast efter omplacering beredas fortsatt arbete hos arbetsgivaren, gäller som förutsättning för företräde enligt turordningen att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för det fortsatta arbetet."
Alltså, har arbetstagaren inte kompetens för någon av de arbetsuppgifter som finns kvar efter omorganisationen, så blir han uppsagd även om det finns andra anställda med kortare anställningstid.
LAS räcker som den är idag.
/Jimmi