fredag 27 mars 2009

Köttproduktion som argument för klimatet.

"Jag Tänker högt"

Christer Siljeström har skrivit på newsmill, om jordbruk och köttproduktionen/köttkonsumtionen. Över lag måste vi ändra vårt sätt att äta och konsumera. En tomat som är odlag i Brasieln färdas 1000 tals mil innan vi ser den hyllan i mataffären.

Saken är den att Vi Svenskar kan inte förvänta oss att äta tomat året om för en tomat som är odlad i växt hus är näst intill lika krävande av energi som en tomat fraktad från Brasilien. Vi bör härmed äta mer säsongsbetonad mat, och om inte mer än så förvara och konservera mat så att vi kan få i oss tomater även under vintern.

Huruvida en kviga/tjur/kalv bidrar till växthuseffekten kan man orda om länge. Det finns fler sakfrågor som är en bidragande orsak. Antal människor på jordklotet, vi blir fler och fler och äter således mer mat. Mer produktion av mat skapar oundvikligt mer koldioxid.

Lösnignar?

Antingen så får vi sluta äta det vi ser som ett krav idag. Eller att vi får reformer om hur många barn man får skaffa sig. Du som tänker "idiot" nu när jag säger så, men bara en tanke, hypotes från min sida. Om man höjer standraden för U-länder så att de inte behöver skaffa 7, 10, eller ännu fler barn som i sin tur är en försäkring för den som blir gammal. Kan de i viss mån öka sin standard och odla istället för att kriga om den yta som finns. När min farfar gick i skolan var det 3 miljarder människor, när min far gick i skolan var det mellan 4 och 5 miljarder. Idag är vi 6 miljarder. Den här utvecklingen är som en pyramid upp och ner vänd. Det växer oerhört snabbt i kanterna med den utveckling som är idag.

Eller rent spontant, så är vi som dinosaurier som kommer och förbli utrotade vare sig vi vill eller ej.


_______________________________________
Nicklas Larenholtz, fri debattör och skribent. Nicklas Larenholtz är även författren av politik blogg som en förlängning av Generation Y. Sociala medier för mig är ett sätt att vara en del av samhället och för min del förkovra mig mer i politik m.m.

1 kommentar:

  1. Jag tycker nog att hur radikalt det än må låta så är nog befolkningsökningen det värsta för klimatet och det som absolut måste "bekämpas". Folk kommer alltid vilja att äta kött, åka bil, äta mat som fraktas långt, osv.

    SvaraRadera