onsdag 22 april 2009

Direktsändning i Kvällsöppet

Ikväll (09-04-22) 22:40 TV4 ska jag vara på kvällsöppet, ämnet är Ungdomsarbetslöshet som jag har en provocerande åsikt. Se här.

Det ska bli intressant att se hur debatten faller ut. Socialdemokrater ältar mer utbildning, jag vill påpeka att problemet är djupare än så, och från mitt perspektiv finns det lösningar.

Kort sagt:
Generellt sätt är ungdomar slöa inte alla, inte alls. Men pga av systemet tillåts ungdomar bli slöa och pga av systemet, restriktioner, byråkratin hamnar ungdomarna i utanförskap. Vi måste förklara för ungdomarna att man måste kavla upp ärmarna för att få ett jobb. Du får inte ett jobb serverat utan du får kämpa för ett jobb.

Ändringar:

  • Skattelättnader på arbetskraft. Gå ännu längre eftersom skatter har en dämpande effekt (refererar till skatter på bensin, tobak, alkohol). Idag är det billigare anställa under 26 år. 15% istället för 30% i arbetsgivaravgift. Halvhjärtat tycker jag för att lösa problemet.
  • Riv upp LAS. Danmark har sett över Sist in Först ut och därav löst en del av ungdomsarbetslösheten.
  • Etablera "lärling" på nytt som ungdomar kan utnyttja som ett vägval för att få in en fot på marknaden. Det är oerhört många som inte orkar studera 9 + 3 år och möjligtvis ytterligare 3 till 5 år.


,

Övrigt: Är politikerbloggen en blogg?
_______________________________________
Nicklas Larenholtz, fri debattör och skribent. Nicklas Larenholtz är även författare av politikblogg som en förlängning av Generation Y. Sociala medier för mig är ett sätt att vara en del av samhället och för min del förkovra mig mer i politik m.m. Jobbar som förmedlare och rådgivare inom sökmotormarknadsföring på ett produktions och förmedlingsbyrå inom digitala medier.

1 kommentar:

  1. Naturligtvis hinner man inte säga allt på 15 sekunder. Ovan är en kort och koncist förklaring

    SvaraRadera