tisdag 13 januari 2009

Häxjakt av Liza Marklund

De som är initierade i mediebranschen vet att tidningar ”online” är finansierade delvis från inkomster av banner som finns till mestadels i högerspalten. De finns även placerade längst till höger i Liza Marklunds webb-krönika på expressen.se. Tidningar använder ”unika besökare” som ett värd tal för att sätta ett pris. Det om inte annat finansierar Lizas lön. Det är några som har sagt att de inte ska läsa Liza:s artiklar längre för att man kan inte ta henne på allvar längre. För Expressen:s del är det inte så bra om just hennes krönika minskar med exempelvis 50 % i klick-rate (=antal klick på en artikel). Då Liza tillslut blir en kostnad i stället för att ge expressen många läsare. Det vore förödande för Expressen om inte annat, som är ett kommersiellt företag, det ska alla ha i åtanke.

Aftonbladet fungerar på samma sätt. Fler besökare till aftonbladet.se är lika med ”mer pengar till bolaget”. Det förvånar mig att Aftonbladet som har flest unika besökare i veckan i Sverige. Har låtit bli under en längre tid att publicera artiklar och tagit del av debatten i samma stund som bloggarna. Aftonbladet är en solid verksamhet vad jag vet, med ett vinnande koncept i branschen. Men ändå trots stora möjligheter till fler besök som genererar pengar har ägnat sig åt andra artiklar istället. [Det är en hypotes från min sida att Liza Marklund – ”Gömda skandalen” ska ha genererat mer trafik till aftonbladet.se]. Min spontana tanke är att aftonbladet har kunnat tagit del av medieflödet som har varit väldiskuterat bland bloggar.

Jag vill även påpeka att Van Den Brink som skriver i sin blogg [länk]
"Personligen tror jag att Staffan Heimerson träffade rätt i sin kolumn i Aftonbladet den 3 januari på temat makten vinner alltid och det kommer även Liza Marklund att göra denna gång. Särskilt mot ett gäng amatörbloggare."

Har fel med ordvalet ”träffat rätt”, bloggarna har i det här fallet varit starkare än 3:e statsmakten (journalisterna), som deltog i debatten mycket senare. Må hända att bloggarna är amatörer, med det är vi som läste/läser böcker. Liza Marklund:s böcker är knappast Dostojevskij

Länkar till min serie av Liza Marklund.
Lisa Marklund fejk eller äkta
Lisa Marklund fejk eller äkta del.2
Lisa Marklund fejk eller äkta del.3

tagg:
,


1 kommentar:

  1. Makten vinner alltid bortsett från revolutioner, så otippat är kanske bäst, låt mig utveckla; Havets Honmonster håller igång. Vilken Drabbning! Slagskeppet Marklund har i en svår men väl genomförd manöver väjt under rökridå och träffsäker moteld. Slagskeppet Antonsson svarar likväl med obrutet angrepp och fullgott batteri. Hur skall det sluta? Mitt tips: båda klarar sig i hamn för omfattande reparationer efter taktisk remi och strategisk seger för Antonsson; det blev inte Bismarck-Hood, det här. Snarare något åt Skagerackhållet.
    .
    :o)

    SvaraRadera