söndag 23 augusti 2009

Gömda debatten lever fortfarande

Med uns av fascination ser jag i mitt analysprogram att "Gömda debatten" fortfarande lever. Det diskuterar till och med huruvida "Gömda" ska läsas i skolan eller ej.

Om du Googlar Liza Marklund gömda, så hittar du mig i top tio varvid en av mina 13 artiklar i ämnet har blivit välbesökt på sista tiden. Jag undrar som var väl verksam i debatten, "när ska det hejda sig?". Jag har dock inte varit med om att en debatt har varit så levande så pass länge som just det här. (Förutom FRA, Acta, Ipred men det är en mindre klick människor som orkar engerara sig i ett så komplext område)

Då vill jag påpeka att debatten berör , fotfolket om jag får kalla det så. Eller "Svensson", generellt sätt är Liza Marklund:s böcker väl läst av just dem. Det är inte i kant med Dostoevsky.


Men när kommer det här lugna ner sig?, eller ska det ältas hur länge som helst. Från mitt perspektiv och som jag ser det så kan journalister och andra berörda byråkrater diskutera hur man ska bibehålla kvalitén så att misstaget inte händer igen. Lizas böcker har blivit flyttade till en annan hylla på bibliotek och Liza har på sitt sätt bett om ursäkt för den vilseledande text på omslaget. Nu är det upp till konsumenten att bestämma sig för om man ska fortsätta läsa Lizas böcker eller om tar emot hennes ursäkt och fortsätter som vanligt. Gömda var Mias sanning, och så får man ta det helt enkelt. Om du som konsument känner dig skitförbannad och tror att Liza använde det som en språngbräda för hennes karriär. Då kan du fortsätta vara skitförbannad och sluta köpa hennes böcker helt enkelt, och där kan debatten stanna.


Och du Liza, du bör skaffa dig en annan PR-agent för den du hade förut var inte den bästa. Lätt att vara efterklok men det blev många strategiska "missar i massor".


Andra bloggar i ämnet, Jerbaz, The Witch, Ramona Fransson


, , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Du länkar till fel bloggpost när det gäller mig. Rätt adress är http://jerbaz.wordpress.com/2009/08/22/tre-bcker-som-gjort-skillnad/

  Jag tycker debatten ska fortsätta. Det finns frågor som fortfarande är obesvarade. Jag skriver om det i mitt inlägg om de böcker som betytt något för mig:

  "Jag hoppas att sista ordet inte är sagt i detta och kanske kan debatten få ny fart i och med pocketupplagan som släpps i dagarna. Jag tror att svensken i gemen inte tror att det är så farligt det som hänt, men då har man inte läst Antonssons motbok utan enbart gått på medias i många stycken ensidiga bevakning av Gömdaskandalen."

  Varför har inte media varit i Oxelösund och låtit de drabbade få komma till tals? Mia fick bre ut sig och berätta sin sanning utan mothugg. Många har ju bara fått bilden som media levererat och de flesta har inte läst Antonssons bok.

  Jag anser således att debatten bör fortsätta just för de som drabbats av deras så kallad sanning i böckerna.

  SvaraRadera
 2. Jo, visst är det så. Oxelösundsborna som har kännedom om historien får inte säga sitt i Aftonbladet. Därför tycker jag de borde skapa en blogg om inte annat. Där kan de säga exakt precis vad de vill utan att bli "selekterade" som de blir i dag.

  Man kan knappast förvänta sig att Medierna som Aftonbladet eller vad det nu kan vara för tidning hänger ut en av de sina (Liza Marklund i det här fallet) som är "mediets" pulsåder.

  Vill man helt enkelt komma till tals så får man skaffa sig en blogg. Och om det är som så att de i Oxelösund har något i vikt att prata om så kommer tillslut medierna haka på och intervjua dem allt eftersom se ser att bloggen blir populär. Precis som det har varit för dig och mig när vi har blivit uppmärksammade i Aftonbladet och Sydsvenkan och allt vad det nur har varit under tidens gång.

  Vad jag valt är att inte fortsätta läsa Liza Marklund, och där stannar det.

  SvaraRadera